Villa Almere

Opgave:
Ter illustratie van de ambitie van de gemeente voor de vrije kavels van Overgooi, organiseert Almere de prijsvraag “Het Nieuwe Landhuis”. Gevraagd werd om een moderne interpretatie van de landhuizen en villa's in het Gooi aan het 'oude landzijde' als voorbeeld voor toekomstige bewoners van Overgooi.

Ontwerp:
De plattegrond is op klassieke wijze georganiseerd rond een binnenhof. De woning is opgebouwd uit volumes met ieder een eigen functie. De ‘galerij’ verbindt en ontsluit de functies. De volumes zijn opgetild. Niet alleen loopt de tuin onder de woning door, er ontstaat een daktuin met verschillende levels. Ook is zo een ruimtelijk spel en een bijzondere relatie met de buitenruimte en de tuin gecreëerd. Door het 3-voudig grondgebruik ontstaat een route die als in een Escher-tekening 'eindeloos' doorloopt.

Constructie:
De volumes bestaan uit stalen frames die worden gedragen door een ‘woud’ van kolommen (‘spaceframe’). De betonnen entree draagt bij aan de stabiliteit.

Duurzaamheid:
Niet alleen worden hoge isolatiewaarden, pv-cellen en koude warmte opslag in de bodem toegepast. Het groene dak functioneert als waterfilter: van de bovenste laag tot in de 'watertuin’ onderin wordt hemelwater en ‘grijs water’ gefilterd voor hergebruik.

 
 
Plattegrond

Plattegrond

Concept  | 1: Bouwvlak  2: Patio  3: Daklandschap

Concept | 1: Bouwvlak  2: Patio  3: Daklandschap

Concept  | 4: Daktuin  5: Drievoudig grondgebruik  6: Trapgewijs opbouw  7: Waterplein

Concept | 4: Daktuin  5: Drievoudig grondgebruik  6: Trapgewijs opbouw  7: Waterplein

Het Nieuwe Landhuis

De woning is georganiseerd rondom een binnenhof. De volumes zijn opgetild. De configuratie doet denken aan een slakkenhuis. Hoe verder je de woning inkomt hoe meer privacy.

  1. Entree ('de postbode')
  2. Kantoor/Study ('werkbezoek')
  3. Woonkamer ('visite')
  4. Eetkamer ('familie/vrienden')
  5. Gastenverblijf ('zorg in huis')
  6. Kinderkamers ('logées')
  7. Masterbedroom ('Private')