Villa aan de Vecht | Vreeland

In de samenwerking, voorheen Architectenaanhetij, met Hans Schepman (West Architecten) ontwierp Alain-Celest de Buck (acdb.architect) deze woning aan de Vecht. De Vecht staat bekend om zijn route langs historische buitenplaatsen, landerijen en oude dorpen. Aan de rand van het historische Vreeland, direct de eerste kavel, werd gevraagd om een na-oorlogs woonhuis te vervangen. Na onderzoek bleek er geen andere mogelijkheid dan nieuwbouw.

 
 
Exterior

Exterior

Opgave

De woning is ontworpen voor een gezin met 2 kinderen. Het beperkende bestemmingsplan maakte van de opgave een uitdaging. Binnen de grenzen van de vereiste goot- en nokhoogte werd gevraagd om een 'ruimtelijke' woning. Met daarin:

  • woonkeuken en eetkamer
  • woonkamer/familiekamer
  • 2 slaapkamers
  • badkamer
  • 1 masterbedroom met badkamer
  • bijkeuken
  • garage en gastenverblijf
Interior

Interior

Wens

De wens van de opdrachtgever was om na binnenkomst direct een ruimtelijk, groots overzicht te hebben van het huis. De oplossing vonden wij in het verbinden van verschillende ruimten: entree, trappenhuis en keuken.
Door het weglaten van de verdiepingsvloer onder de kap, ter hoogte van de keuken, ontstaat een ruimte die het hele huis met elkaar verbind. Dit is versterkt door alle vaste onderdelen (techniek en sanitair) in een centraal 'meubel' te plaatsen.
Bij binnenkomst is inderdaad een direct overzicht met een spannende kijk op de badkamer van de Master Bedroom.

Photography: Chiara de Geus, Bezem en Blik