55 Appartementen | Naaldwijk

Naaldwijk is het centrum van het kassengebied. Aan de ringweg, naast de monumentale watertoren, worden appartementen ontwikkeld voor, met name, gepensioneerde tuinbouwers uit de omgeving.

In verband met de nog functionerende industrie aan achterzijde is er als buffer een atrium gepland. Deze wordt ingezet als 'publieke' woonkamer en centrale hal. Tegelijk is het atrium een verwijzing naar de kassen waarin de bewoners een gezamenlijke binnentuin kunnen onderhouden.
Aan het atrium zijn (semi-) publieke functies gesitueerd. Bijvoorbeeld ten behoeve van een huisartsenpraktijk of kinderdagverblijf. Deze functies zijn ter bevordering van de verbinding tussen de bewoners en ter versterking van de relatie met Naaldwijk, buurtgericht. Het gebouw speelt een rol in de omgeving.

De entree bevindt zich ter hoogte van de naastgelegen rotonde. De hoogte geeft de entree allure en voorkomt bovendien dat er woningen direct aan de rotonde komen te liggen. De appartementen zelf hebben ieder een balkon of loggia. De top-appartementen hebben een dakterras.
De hoofdvorm wijst naar de watertoren: de bouwhoogte loopt op richting de toren. Het gebouw is omhuld in houten schuifpanelen een deels (geluids-)isolerende klimaatgevels. De houten delen geven het gebouw een landelijke kwaliteit, passend bij het 'buitengevoel' van de voormalige tuinders.

Team: Alain-Celest de Buck, Jasper Felsch